sunnuntai 13. marraskuuta 2016

SUNNUNTAIN JUHLAPÄIVÄ kolumni #1 || ISÄNPÄIVÄ

Moikkamoi!

Ensin tällainen pieni 'johdanto' tähän alkuun. Olen kirjoittanut kolumneja Haapavesi-lehteen aina silloin tällöin maaliskuusta 2013 asti, jolloin olin viikon TET-harjoittelussa kyseisessä toimituksessa. Siellä sitten piilossa ollut kipinä kirjoittamista kohtaan syttyi uudestaan. Olen ajatellut, että alan pikkuhiljaa tiputtamaan kolumneja myös tänne blogin puolelle mm. ajankohdan sopivuuden mukaan. Aion myös aiheen mukaan kuvittaa tekstejä, jotta ulkonäkö olisi kivempi. Toivottavasti pidätte! :--) 


Haapavesi-lehti, keskiviikko 9.11.2016

Tämän viikon sunnuntaina on jälleen se päivä, kun saamme juhlia rakasta isää sekä mahdollisesti myös isoisää. Pöydät ovat koreana ja lahjakin saattaa odottaa paketissa. Ilmassa on paljon onnea ja ihmisten suut ovat hymyssä. Tälla kertaa keskityn kirjoittamaan vain toisesta vanhemmasta, äitien merkitystä elämässä ei siis ole poissuljettu lainkaan.

Mitä kaikkea isä on tai mitä sanasta isä tulee ensimmäisenä mieleen? Kysyin asiaa ystäviltäni ja sain seuraavanlaisia vastauksia: ''Isi on turva, rento jäbä, rohkea, varma, perheen pää, supersankari ja esikuva joka puolustaa aina. Isi on myös tietopankki ja suojelija.''

Aivan ihania vastauksia! Näistä voi siis päätellä, että isät ovat todella tärkeitä henkilöitä elämässä. Sigmund Freudia lainatakseni, isän turva on lapsen tarpeista voimakkain. Se on edellä olevista vastauksistakin huomattavissa. 

En voi yleistää, että näin olisi kaikilla, vaikka kuinka tahtoisin. Jollakin isä ei välttämättä ole ollut läsnä, välit ovat huonot tai hän on enää vain muistoissa ja sydämessä.

Nyt onkin hyvä hetki pysähtyä hetkeksi ajattelemaan. Jos välit eivät ole hyvät, voisiko asialle mahdollisesti tehdä jotain? Olenko milloin viimeksi jutellut ja viettänyt aikaa isäni kanssa kunnolla ja kysellyt kuulumisia? 

Jos isä ei ole enää konkreettisesti läsnä, on sunnuntaina hyvä puolestaan pysähtyä muistelemaan häntä, sytyttää kynttillä muistoksi ja olla kiitollinen yhteisistä ajoista ja muistoista. 

Pysähdyin myös itsekin ajattelemaan, mitä sana isä minulle tuo mieleen. Hän on toinen huumorintajuinen, hyväsydäminen, luotettava ja huolehtiva vanhempi, jonka kanssa voi jakaa ilot ja surut. Samalla tavalla kuin äidin kanssa, on isänkin kanssa paljon yhteisiä kiinnostuksen kohteita ja tekemistä, kuten omalla kohdallani esimerkiksi musisoimme ja puhumme paljon moottoripyöristä ja tulevaisuuden suunnitelmista, eri pyrkimyksistä sekä urahaaveista.

Olen todella onnellinen siitä, että minulla on isä, kenen kanssa on hyvät välit ja kenen kanssa voi puhua asiasta kuin asiasta. Isä on opettanut minulle paljon tärkeitä asioita ja kannustanut elämässä eteenpäin uskomalla kykyihini. Tuki ja turva on ollut korvaamatonta, niin pienenä kuin tänä päivänäkin.

Siksi tahdonkin toivottaa hyvää isänpäivää jokaiselle, etenkin omalle isälleni! Muistetaan nauttia läheistemme seurasta ja kertoa heille, kuinka tärkeitä ja rakkaita he ovat. 
❤️' Roosa

2 kommenttia: