keskiviikko 21. joulukuuta 2016

IHANAA JOULUHÖSSÖTYSTÄ! kolumni #2

Julkaistu 30.lokakuuta 2014 Haapavesi-lehdessä

Ensilumet ovat sataneet, kello käännetty talviaikaan ja lauantaina kuukausi vaihtuu marraskuuhun. Sehän tarkoittaa sitä, että joulu lähenee ja ihmisten jouluhössötys alkaa. Ja kuten varmaan moni on huomannut, on kaupoissakin alkanut jo joulusesonki. 

Monet ihmiset stressaavat eivätkä pidä joulusta. Mikä joulusta tekee inhottavan? Onko syynä aikaisin alkava joulusesonki tai lahjojen hankkiminen, mistä päästäänkin seuraavaan kysymykseen: Onko joulusta tullut liian kaupallinen? Koko ajan mainostetaan kaikkia hienoja ja uusia joululahjaideoita, jotka myös maksavat. Ajattelevatko ihmiset niin, että mikään ''pieni'' lahja ei riitä, vaan sen on pakko olla jotain suurta ja siten myös kallista. 

Onko lahjat edes välttämättömiä ja mitä lahja tarkoittaa? Lahjan ei tarvitse olla mikään esine tai paketoitava. Se voi olla vain pelkkä läsnäolo tai jouluaterialle kutsuminen, eikä mitään sen kummempaa tarvita lahjaksi. Lahjoja kannattaa antaa niille, keille se myös itsestä tuntuu hyvälle, koska siten itsellekin tulee siitä hyvä mieli. Vastalahjaa ei välttämättä tarvitse antaa, jos se ei tunnu hyvältä, sillä toinen ihminen on tahtonut vain antaa sinulle hyvän joulumielen lahjan myötä.

Monet ihmiset stressaavat eivätkä pidä joulusta. Mikä joulusta tekee inhottavan?

Onko joululle enää olemassa tiettyä merkitystä? Jouluhan on alkujaan kristillinen juhla ja sen myötä ihmiset ovat alkaneet kehitellä omaa juhlaa ja perinnettä. Jokaisella on tietenkin joululle oma merkitys ja syy miksi viettää sitä, oli se sitten krtistillinen eli perinteinen tai kaupallinen. Itselleni se on yhdessäolon juhla, johon kuuluu tietyt perinteet. Perinteisiini kuuluu oma perhe, joulusauna, jouluruokailu sekä hautuumaalla käynti.

Minusta stressaaminen on turhaa, eikä sillä ansaitse mitään hyvää, pelkkää mielipahaa. Joulusta ei tarvitse stressata, sillä jos valmistelut aloittaa pikkuhiljaa ei ole mitään syytä stressaamiseen. Jos joululahjoja tahtoo antaa, voi niitä myös tehdä itse, eivätkä niiden tosiaankaan tarvitse olla mitään suuria. Lahjoissa tärkeintä kuitenkin on se ajatus.

Itse olen todella jouluihminen, ja joululahjojen teon ja hankkimisen olen aloittanut pikkuhiljaa. Lahjoja annan läheisimmille ihmisille, sillä tahdon siten antaa toiselle hyvän joulumielen.

Joulu on ihana yhdessäolon juhla, joten kenenkään ei kuuluisi olla yksin juuri silloin.

Hyvä joulumieli on mielestäni todella tärkeää, joten luodaan ja levitetään ympärillemme hyvää joulumieltä hyvillä teoila! ' Roosa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti