keskiviikko 1. helmikuuta 2017

PITKÄ TAMMIKUU kolumni #3

Julkaistu 1. helmikuuta 2017 Haapavesi-lehdessä


Palataan vielä hetkeksi eiliseen, tammikuun puolelle. Usein sitä kuulee sanottavan, että tammikuu on pitkä ja synkkä. Osalle se saattaa tarkoittaa myös tipatonta kuukautta, joka mahdollisesti aiheuttaakin tämän sanonnan. 

Tammikuussa ei kuitenkaan ehdi päivisin nähdä kunnolla päivänvaloa kuin muutaman tunnin, aurinko pilkistää hyvällä tuurilla parina päivänä ja kuukausi tuntuu vain jatkuvan loputtomiin. Pakkaset paukkuu tai sitten luistellaan jäisillä ja loskaisilla teillä. 

Tämän vuoden tammikuu kyllä osasi yllättää monipuolisuudellaan: alkukuusta pakkasmittari näytti -30 pakkasasteen lukemia, kun taas loppukuusta oltiin reippaasti plussan puolella. Lisäksi saimme kuin saimmekin nauttia auringosta, mutta vastapainoksi kovasta tuulesta, vesi-, räntä- ja lumisateesta sekä liukkaista keleistä. 

 Itsekin olen sitä mieltä, että tammikuu on pitkä ja synkkä. Näin opiskelijana uusi vuosi ja kuukausi vaihtui jälleen joululomaisissa tunnelmissa, joka nyt oli vajaa kolme viikkoa. Pidemmän loman jälkeen on tietenkin hieman hankala palata takaisin arkeen eikä vähäinen valokaan edesauta asiaa lainkaan. Aamulla sitä lähtee kouluun pimeässä ja takaisin palatessakin on hämärää ellei jo pimeää. Tuntuu, että sitä matelee koko kuukauden vain menemään aivan kuin jossain pienessä unessa ja lisäksi olo onkin hieman väsynyt. Kokonainen vuosi on vasta aluillaan eikä siihen ole vielä kunnolla päässyt mukaan. 

Tuntuu, että sitä matelee koko kuukauden vain menemään aivan kuin jossain pienessä unessa. 

Mutta tänään on ensimmäinen päivä helmikuuta, joka on aivan mahtavaa! Helmikuussa sitä alkaa pikkuhiljaa herätä 'unesta'. Voi huomata päivän olevan jo paljon valoisampi ja pitempi, mutta säät pysyvät silti todella vaihtelevina. Pikkuhiljaa ilmassa alkaa kuitenkin tuoksua kevät: raikkaalta mutta silti lämpimältä, kun auringon säteet osuvat kasvoihin. 

Lisäksi helmikuussa on vaikka ja mitä arkea piristäviä asioita, kuten vaikkapa Runebergin päivä, ystävänpäivä ja laskiainen. Mielialan voi huomata olevan paljon iloisempi eikä olokaan tunnu enää niin väsyneeltä. Ulkoilu tuntuu erityisen mukavalta ja vastapainoksi juhlapäivien herkut maistuvat hyviltä pitkästä aikaa, kuten Runebergin leivonnaiset tai laskiaispullat! 

Etelä-Suomessa alkaa hiihtolomakin helmikuun puolella, joka tekee kuukaudesta erityisen mukavan. Meillä tämän vuoden hiihtoloma ylettyy hieman maaliskuun puolelle, mutta sitäkin voi alkaa jo pikkuhiljaa odottelemaan. 

♥' Roosa

2 kommenttia:

 1. Ihana kuva ja hyvin kirjoitettu kolumni! Vähän siistiä että kirjoittelet paikallislehteen kolumneja, se olisi kyllä tosi mahtavaa ihan omallekin kohdalle :)
  http://mahdollisestiehka.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Jep, hieno mahdollisuus!

   Poista