perjantai 23. kesäkuuta 2017

JUHANNUSJUHLAN PERINTEITÄ kolumni #6


Julkaistu 18. kesäkuuta 2014 Haapavesi-lehdessä


Juhannus on ovella, joten tutkin juhannukseen liittyviä perinteitä ja kuinka ihmiset siihen valmistautuvat. 

Ihmiset tekevät suursiivouksia, ajavat vauhdilla nurmikoita, istuttavat kukkia ja ennen kaikkea tekevät herkullisia ruokia. Juhannuksen ruokaperinteisiin kuuluu punainen juustokeitto, joka on varsinkin täällä pohjanmaalla suosittua. Myös kalaa valmistetaan sekä tehdään perunasalaattia itse.

Ystävät ja sukulaiset on kutsuttu juhlimaan ja ohjelmaa on suunniteltu. Pelataan yhdessä mölkkyä ja muita pihapelejä tai sitten lautapelejä. Nautitaan hyvästä seurasta ja ruoasta. 

Vaikka juhannukseen kuuluu melko vahvasti alkoholi, on sillä ollut jo varhaisista ajoista merkitys. Meluamisen ja juopumisen on uskottu tuovan onnea ja karkoittavan pahoja henkiä. 

'Pelataan yhdessä mölkkyä ja muita pihapelejä tai sitten lautapelejä. 
Nautitaan hyvästä seurasta ja ruoasta.'

Juhannus on ihmisille suuri valon ja yöttömän yön juhla, Joillakin kesä saattaa varsinaisesti alkaa vasta juhannuksena. Juhannusta vietetäänkin kesäpäivän seisauksen aikaan. 

Juhannustaikoja on monenlaisia, mutta tunnetuin niistä ehkä on, että kerätään esimerkiksi seitsemän kukkaa tai yrttiä ja laitetaan ne yöksi tyynyn alle siinä uskossa, että tuleva puoliso saapuisi yöllä uneen.

Muita juhannusperinteitä on yleinen juhannussaunassa käynti koivuvastoineen, juhannuskoivujen pystyttäminen sekä juhannuskokon polttaminen. Myös juhannustansseissa käydään. 

Turvallisuus täytyy kuitenkin aina muistaa. Useimmiten aina juhannuksena kuulee ja lukee uutisista kuinka moni ihminen on hukkunut. Sivusyynä on ollut alkoholi, joten tietyt rajat täytyy kuitenkin pitää juhlimisessa. Pidetään siis huolta ystävistä ja itsestämme. 

Tahdon toivottaa omasta puolesta kaikille oikein hyvää juhannusta!


Hauska kyllä lukea näitä vanhoja kolumneja ja huomata se, miten oma kirjoitustyyli on muuttunut vuosien aikana! Jos nyt kyseisen kolumnin kirjoittaisin, se olisi varmasti aivan erilainen. 

Mitäs juhannussuunnitelmia teillä on? Itselläni ei oikeastaan ole yhtään mitään, saa nähdä keksiikö mitään vai pysyttelenkö täysin kotona. En ole ikinä ollut mikään juhannusihminen, sillä se tuntuu jotenkin täysin turhalta juhlalta. Kukaan samaa mieltä? :--D 


♥' Roosa

2 kommenttia:

  1. En ole ikinä kuullutkaan punaisesta juustokeitosta :o Mitä kaikkea siihen tulee? Ihana banneri!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina hassua kuulla, miten tosi monelle itse asiassa juustokeitto on tuntematon! En ole ihan satavarma, mutta ilmeisesti vain ternimaitoa ja sinne juustonjuoksutinta, josta alkaa muodostumaan juustokökkäreitä : Väri muuttuu sellaiseksi hieman punertavaksi, josta tulee nimi. Suurinta juhannusherkkua kyllä! Kiitos paljon ♥

      Poista