keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

KESÄTYÖT KANNATTAVAT kolumni #5

Julkaistu 3. toukokuuta 2017 Haapavesi-lehdessä


Kesätyöpaikkailmoituksia on voinut tänäkin keväänä löytää niin lehdistä, ilmoitustauluilta kuin internetistä. Osa on saattanut jo saada hyväksytyn ilmoituksen kesätyöpaikasta, osa vielä odottelee kuumeisesti tai osa ei ole edes hakenut töihin.

Nykyään kuitenkin töiden kuten myös kesätöiden saaminen on hieman vaikeampaa kuin ennen, ainakin nuorten osalta. Valitettavan moni nuori jää ilman kesätyötä, vaikka olisi lähettänyt hakemuksen moneen eri paikkaan. Enemmän valitettavaa tästä tekee sen, että niin monessa nuoressa riittäisi potentiaalia ja innokkuutta töihin, mutta mikään paikka ei vain osu omalle kohdalle.

Vastapainoksi on kuitenkin hienoa lukea, milloin nuoret ovat järjestäneet itse itselleen kesätyöpaikan, esimerkiksi perustaessaan kesäkahvilan.

 Mielestäni kesätyöt ovat tärkeä asia! Kesätöissä oleminen on nuorelle hieno mahdollisuus päästä oppimaan monta tärkeää asiaa tulevaisuuden kannalta.

On tärkeää oppia ottamaan vastuuta, käyttäytymään työolojen mukaisesti sekä tietenkin tekemään töitä. Nuori saa lisäksi työskennellä erilaisten ihmisten kanssa ja mahdollisesti saa heistä uusia tuttavuuksia! Siksi olisikin erittäin hieno asia, jos jokainen kesätöihin halukas saisi mahdollisuuden tähän. 

 Muistan, kuinka alle 15-vuotiaana toivoin monet kesät kuinka saisin olla kesätöissä! Se kuulosti omaan korvaani niin hienolta ja aikuismaiselta eikä oman rahankaan saaminen olisi ollut hullumpi asia. 15-vuotiaasta lähtien olenkin sitten saanut ollut joka kesä töissä, mistä olenkin hyvin onnellinen!

 Olen ollut erilaisissa paikoissa töissä ja saanut niiden kautta paljon uusia kokemuksia. Aina kesätyö ei välttämättä ole ollut se mieluisin, mutta työt ovat silti kannattaneet.

Minulle kesätyöt ovat opettaneet sen, mistä ja miten raha tulee ja kuinka sitä käytetään. Kun saa itsetehdyllä työllä hankittua rahaa omaan käyttöönsä, saa päätökseksi myös sen, käyttääkö rahan heti vai säästääkö. Tätä taitoa tulee tarvitsemaan viimeistään silloin, kun tulee muutto pois kotoa ja on hienoa, että sitä on voinut opetella jo etukäteen. 

Minulle kesätyöt ovat opettaneet sen, mistä ja miten raha tulee ja kuinka sitä käytetään.

 Eri työpaikat avaavat uusia ovia ja mahdollisuuksia elämässä eikä ikinä voi tietää, mihin kaikkeen se voi johtaa. Jokainen työpaikka näyttää hyvältä cv'ssä, oli se sitten leikkipaikkatoiminta tai pakkaustyö. Lisäksi ne kertovat paljon ihmisestä; halusta tehdä työtä, monipuolisesta osaamisesta sekä reippaudesta. Siksi kesätyöt kannattavat, joka kerta! 


♥' Roosa

4 kommenttia:

  1. Kyllä vain näin on että kesätyöt on tärkeitä - alasta riippumatta. Vaikka nyt alla on yliopiston tutkinto ja enemmän oman alan työkokemusta niin olen silti ansioluettelossani antanut olla ne alaikäisenä kerätyt kesätyöt, koska ne ovat osoittaneet työnantajalle että en ole nuuka töille. Kyllä monipuolinen osaaminen on niin tärkeää nuorelle työnhakijalle. Sitten kun on ikää 40v niin sitten voi ehkä toivoa että olis 10v työkokemusta omasta alasta niin ehkä sitten ne siivoushommat ja nurmikonleikkuun voi jättää sieltä ansioluettelosta pois.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on! Jokainen työ näyttää hyvältä CV'ssä :)

      Poista