lauantai 20. tammikuuta 2018

SISÄISTETYT SISÄILMAONGELMAT kolumni #9

Julkaistu 17. tammikuuta Haapavesi-lehdessä


Joulukuussa uutisoitiin, että osa yläkoulusta siirtyy mahdollisimman pian väistötiloihin, sillä Mäkirinteen puoleinen siipi on päätetty sulkea mikrobilöytöjen takia. Tämä puoli oli itsellenikin se, jossa reagoin niin vahvasti etten loppujen lopuksi pystynyt tiloissa enää lainkaan opiskelemaan. Kirjoitinkin vajaa kolme vuotta sitten kolumnin kokemuksistani sisäilmaongelmien parissa.

Uutinen lämmitti kovasti mieltäni, sillä on erittäin hienoa, että edistystä yläkoulun sisäilmaongelmien ratkaisemisessa viimein tapahtuu. On hyvä, että altistuminen oppilaiden ja opettajien keskuudessa vähenee, sillä jatkuvaa opetusta tiloissa ei enää järjestetä. 

Väistötiloihin ei voida kuitenkaan tyytyä vaan jatkotoimenpiteitä täytyy kiireesti miettiä. Kolme vuotta sitten keskustelu uuden koulun rakentamisesta käynnistyi ja mielestäni kyseistä keskustelua täytyisi kiireesti jatkaa. Opiskelun ei kuuluisi tapahtua väistötiloissa mutta ei myöskään sisäilmaongelmien keskellä. Oppilailla on oikeus saada oppia ja opettajilla opettaa miellyttävässä ja terveellisessä ympäristössä joka on yhtenäinen, ei hajotettu. 

Yleisesti ottaen sisäilmaongelmat ovat tällä hetkellä erittäin suuri ongelma Suomessa. Näiden vajaan kolmen vuoden aikana on uutisoitu tapauksia toinen toistaan enemmän - milloin koulut ovat julistaneet lakon sen vuoksi, että asia otettaisiin vakavasti, milloin rakennuksia on jouduttu sulkemaan ja missä uusia rakennetaan edellisten tilalle, kuten yliopistollisia sairaaloita. 

Olen jaksanut ja jaksan yhä korostaa asian vakavuutta. Mielestäni on kauheaa, että juuri esimerkiksi sairaaloissa, missä ihmisiä yritetään parantaa, joutuvat he lisäksi altistusmaan homeelle, jopa asbestille rakennuksen iästä riippuen. Miten ihmiset voivat parantua, jos he viettävät aikaa rakennuksessa, joka ei itsessään ole terve? Kuten viimeksikin mainitsin, altistuminen on tietenkin yksilöllistä, mutta mitä enemmän aikaa sellaisessa ympäristössä viettää -  on jokaisella altistumiseen ja sen vuoksi  sairastumiseen suurempi mahdollisuus. Ja kun kerran altistuu, kulkee se tulevaisuudessa mukana elämän jokaisessa vaiheessa. 

Mielestäni olisikin syytä miettiä, kumpi yhteiskunnalle tulee halvemmaksi: ihmisten altistumisesta koituvat terveyshaitat ja jopa työkyvyttömyys vai uusien ja terveiden rakennuksien rakentaminen?♥' Roosa

2 kommenttia:

  1. Sä oot kyllä ihan super taitava kirjottamaan, muuta en osaa sanoa! ♥

    VastaaPoista