perjantai 6. huhtikuuta 2018

ETUOIKEUTETTU LUKEMAAN kolumni #10

Julkaistu 28. maaliskuuta Haapavesi-lehdessä


Viime lauantaina Haapaveden Opistolla järjestettiin viidennet Kirjavat Kirjamessut. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun itse vierailin kyseisessä tapahtumassa ja siitä inspiroituneena päätinkin ottaa tämän kolumnin aiheeksi lukutaidon ja lukemisen.

Yksi elämän arvokkaimmista taidoista on lukutaito. Se mahdollistaa monta tärkeää asiaa, kuten esimerkiksi opiskelun ja sitä kautta työllistymisen. Lukutaidon avulla voidaan pitää myös kiinni ihmisoikeuksista, joka puolestaan edistää tasa-arvoa. 

Onkin erittäin surullista ajatella, että vielä viime vuonna maailmassa oli vajaa 750 miljoonaa lukutaidotonta aikuista, joista suurin osa kehitysmaissa. Sen sijaan Suomi sijoittui lukutaitoselvityksessä listan ensimmäiseksi, joten elämme todella etuoikeutetussa asemassa. Olemme onnekkaita, että meillä on hyvä koulutusjärjestelmä, joka tarjoaa jokaiselle mahdollisuuden oppia elämän tärkeitä taitoja, esimerkiksi juuri lukutaidon.

Itse opin lukemaan ensimmäisellä luokalla uskonnonkirjasta, josta olimme saaneet lukuläksyn. Ennen kouluun menoa minulle kuitenkin luettiin hyvin paljon kirjoja, mitä pidän merkityksellisenä. Lukeminen ja kirjat kiinnostivat minua kovasti ja kun kirjaimet lopulta muodostivat ymmärrettäviä sanoja, oli lapsen riemu korkeimmillaan! 

Kirjamessut antavat hienon mahdollisuuden päästä kuuntelemaan kirjailijoiden ajatuksia sekä sen, kuinka tarinat ovat syntyneet. Olen sitä mieltä, että jokaisella meillä on jokin tarina kerrottavanaan, mikä tekee lukemisesta vielä mielenkiintoisemman. On kiehtovaa ajatella, mistä eri kirjailijat keksivät aiheensa tarinoilleen ja miten he onnistuvat avaamaan lukijoille oven aivan uuteen maailmaan.

Minulle lukeminen merkitsee rentoutumista ja omasta maailmasta hetkeksi irrottautumista uppoamalla toiseen todellisuuteen. Lukemisen kautta opin myös hyvin paljon, joka ilmenee muun muassa kirjoittamisessa. Erilaisiin kirjoihin tutustumalla sanavarasto karttuu sekä ajatusmaailma laajenee. 

Maailma on täynnä toinen toistaan hienompia teoksia. On sekä huojentavaa että haikeaa ajatella, ettei aika tule ikinä riittämään lukeakseni kaikki kirjat, jotka tahtoisin. Oma kirjalistani jatkuu loputtomiin ja se vain kasvaa koko ajan. Tästä maailmasta eivät kirjat lopu kesken, mutta sen sijaan aika loppuu.


' Roosa

4 kommenttia:

 1. Jotenkin tosi kauniisti kirjoitettu toi loppu <3

  VastaaPoista
 2. Niiiin totta! Malalai Yousafzain sanoin: "Why is it that giving guns is so easy, but giving books is so hard?"

  Kirjat ja lukutaito on etuoikeus, minkä arvoa vähätellään joka päivä enemmän. Oon pienestä tytöstä lähtien unelmoinut omasta pienestä kirjastotyöhuoneesta kotonani ja erityisesti Harry Potterit odottavat jo tätä huonetta ilolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä!!! Voii, mulla on samanlaisia haaveita myös ♥ Kirjat on elämä!

   Poista