lauantai 28. huhtikuuta 2018

VÄHEMMÄN SOMEA

Moikkamoi!

Olen todella pitkään pohtinut omaa somen käyttöä ja Ronja Salmelta tuli juuri sopivasti jakso someriippuvuudesta ohjelmassaan Mitä mietit, Ronja Salmi. Suosittelen ehdottomasti katsomaan tätä ohjelmaa, todella mielenkiintoisia aiheita :--)

Olenko someriippuvainen? Haluaisin vastata ei, mutta en ole asiasta täysin varma. Rakastan hetkiä, jolloin puhelimen olemassaolon unohtaa tai sen käyttäminen ei ole sillä hetkellä joko mahdollista tai soveliasta, kuten töissä. Minulla ei ole pakottavaa tarvetta päästä selaamaan Instagramia tai Facebookia, mutta tylsän tai kiusallisen hetken tullessa turvaudun niihin silti. Voisiko siis sanoa, että olen kuitenkin osaksi riippuvainen somesta?


Aihetta pohtiessani tajusin, että ennen niin omassa suosiossa ollut sovellus Snapchat on tällä hetkellä minulle täysin turha. Uuden päivityksen myötä aloin käyttämään sovellusta entistä vähemmän, mutta silti välillä oli pakko käydä tarkistamassa, mitä ihmiset tekevät sillä hetkellä. Todella ärsyttävä ja häiritsevä tapa. Päätin, että poistan Snapchatin ja muut turhat sovellukset puhelimestani, sillä vaikka en niitä kamalasti käyttäisi, ne häiritsevät olemassaolollaan. 

Lisäksi poistin Instagramista seurattavista käyttäjätileistä kaikki sellaiset, joiden päivitykset eivät joko inspiroi tai ole muulla tavalla yhtään merkityksellisiä elämässäni. Näin etusivulta katosi kaikki itselleni ''turhat'' kuvat ja selatessa menee paljon vähemmän aikaa. Tein saman homman myös Facebookissa: poistin ''turhat'' facebook-kaverit, ikuisuuden vanhat ja tarpeettomat sivutykkäykset sekä poistuin ryhmistä, jotka eivät olleet enää tärkeitä. Näin vältyn jatkuvalta ylimääräiseltä ja turhauttavalta informaatiolta, jota some kieltämättä on täynnä.


Samalla olen alkanut kiinnittämään huomiota siihen, kuinka paljon käytän päivässä puhelinta. Someaikaa mittaavia sovelluksia löytyy, mutta jostain syystä ne eivät toimineet (lue: en osannut kai laittaa niitä oikein toimimaan :--D), joten tarkkaa aikaa minulla ei ole sanoa. Kunhan löydän jonkin selkeän sovelluksen, aion tehdä tästä aiheesta postauksen erikseen. Kiinnostaa tutkia paremmin milloin ja minkälaisina päivinä käytän puhelinta enemmän kuin toisina!

Päivässä aamut ja illat ovat ehdottomasti aikoja, jolloin puhelin tarttuu herkemmin käteen. Tätä yritän välttää, sillä ne ovat ajat, jotka ovat mielestäni vähiten fiksuimmat käyttää puhelinta. Aamulla somen selaaminen läpi heti herättyä ei ainakaan auta, että aamu alkaisi virkeästi. Siksi olen päättänyt, että teen kaikki muut aamutoimet ensin ja heräilen rauhassa, ennen kuin alan selaamaan, mitä maailmalla tai muiden elämässä on tapahtunut. Sama homma illalla: laitan puhelimen hyvissä ajoin pois, teen rauhassa iltatoimet ja luen ennen nukkumaan menoa kirjaa. Näin paremmat yöunet ovat varmemmat :--)


Välillä some ahdistaa, sillä tuntuu, että elämä pyörii aivan liikaa sen ympärillä. Tällä tarkoitan sitä, että vietetään välillä liiankin paljon aikaa puhelin kädessä ja päivitetään jokainen asia sosiaaliseen mediaan. Välillä se ylimääräinen, hieman turhakin tieto ärsyttää ja joskus omaa elämää saattaa alkaa jopa vertaamaan toisten elämiin vain pelkän sosiaalisen median kautta saaman kuvan myötä.

Sosiaalisessa mediassa on kuitenkin paljon hyvää ja esimerkiksi itselleni Instagram on tärkeä sovellus. Myönnän, että sinne tulee jaettua aikalailla vain elämän kohokohdat, mutta haluan ikuistaa sinne ihania hetkiä elämästäni, jotta voin niitä sitten esimerkiksi huonoina päivinä selailla :--) Ja tottakai tämä blogikin lasketaan yhdeksi somen kanavaksi! Ja Pinterest ja Yotube ja
... olemassa on niin paljon hyviä ja hyödyllisiäkin kanavia! On myös totta, että maailma ei varmasti enää pärjäisi samalla tavalla ilman sosiaalista mediaa ja mahdollisuutta levittää tietoa nopeammin kuin koskaan ennen.

Itsekin toimittajaksi pyrkivänä tulen tulevaisuudessa työskentelemään paljon sosiaalisen median parissa; puhelimien, kameroiden ja tietokoneiden ympäröimänä. Siksi haluan kiinnittää nyt oman somen käyttämiseen huomiota ja tehdä tarvittavat muutokset omissa rutiineissa, jotka itseäni häiritsevät.


Some on aihe, josta voisi kirjoittaa vaikka kuinka paljon. Toivottavasti saitte jostain ajatuksesta kiinni! Herättääkö some teissä mitä ajatuksia tai tuntemuksia? Olisi mielenkiintoista kuulla :--)

' Roosa

1 kommentti:

  1. Tosi hyvä kirjoitus ja tärkeä aihe jokaiselle mietittäväksi! Itsekin oon poistanut kaikki turhat tilit, kaveruudet, ryhmät ym eri sovelluksista ja sillä tavalla selkeyttänyt ja yksinkertaistanut somea. Tietyistä sovelluksista haluan kokonaan pysyä erossa. Mutta on somella hyvätkin puolensa. :) Minulle instagram ja esim pinterest on todella tärkeitä inspiraation lähteitä ja rakastan katsella kauniita kuvia ja inspiroivia ihmisiä. Some on jees, kun löytää vain itselleen sopivan tavan käyttää sitä. :)

    VastaaPoista